Radu posvećujemo mnogo vremena: 7 do 8 sati na dan, 5 ili 6 dana u tjednu, 35 do 40 godina svoga života. Zato je važno da radimo ono što nas veseli i u čemu smo uspješni. Važno je dobro odabrati zanimanje.

Odabir zanimanja jedna je od najvažnijih odluka u čovjekovu životu. Najčešće to i nije samo jedna odluka. Odabir zanimanja zapravo je proces koji uključuje niz odluka što ih donosi pojedinac tijekom svog školovanja i zaposlenja. One uključuju odabir budućeg osnovnog zanimanja i prikladnog programa školovanja. Sljedeće odluke odnose se na pronalaženje posla koji će pojedinac obavljati. Rijetko će se tko baviti samo jednim poslom u životu. Ljudi promijene i po nekoliko poslova, pa i zanimanja, za svoga radnog vijeka. Taj slijed poslova i zanimanja koje čovjek obavlja do svog umirovljenja naziva se karijerom.

Pojedinčeva karijera određuje njegov život - materijalni položaj, društveni ugled, mjesto stanovanja, prijatelje. Zato je planiranje i usmjeravanje vlastite karijere zapravo planiranje vlastita života. Pritom je svaki je pojedinac suočen s tri osnovna pitanja:

Neke savjete o tome naći ćete na ovim stranicama. Oni su upućeni su u prvom redu učenicima koji tek biraju svoje zanimanje ili traže svoj prvi posao, ali mogu biti korisni i pojedincima koji žele promijeniti svoj posao ili zanimanje.