Upozorenje
Sadržaji ovih stranica se ne obnavljaju, pa su mnogi podaci o zanimanjima zastarjeli. Ipak, kritičan korisnik može naći korisne informacije o svojim interesima i s njima povezanim zanimanjima. Aktualne informacije o zanimanjima i uvjetima rada treba dopuniti iz drugih izvora.

Pomoćno osoblje u zdravstvu

Opis poslova

    Pomoćno osoblje pomaže u njezi teških, nepokretnih i nemoćnih pacijenata u bolnicama, domovima umirovljenika i sličnim ustanovama. Radi po uputama i pod nadzorom medicinskih sestara. Njihov posao uključuje namještanje kreveta pokretnim i nepokretnim pacijentima, mijenjanje posteljine, pomoć nepokretnima pri promjeni položaja u krevetu, ustajanju i premještanju. Sudjeluju u podjeli hrane i, prema potrebi, hrane bolesnike. Pomažu pacijentima i pri održavanju osobne higijene – prate ih do kupaonice, uređuju im kosu i nokte, umivaju ih i kupaju, zatim pri odijevanju i obavljanju nužde. Oni uređuju neposrednu bolesnikovu okolinu, prate ih ili voze na pretrage ili u šetnju, donose i odnose razne materijale, čiste i dezinficiraju pribor koji se rabi u njezi, razvrstavaju rublje i slažu ga u ormare itd.

Radni uvjeti

    Radni uvjeti ovise o vrsti i opremljenosti ustanove u kojoj su zaposleni. Rade uglavnom u dnevnim, ali i noćnim smjenama te vikendima i praznicima. Godišnji odmori rhtmoređeni su im cijele godine. Veći dio radnog vremena stoje ili hodaju. Budući da rade s bolesnicima i dolaze u dodir s tjelesnim izlučevinama izloženi su zarazi. Kada pomažu pacijentima pri promjeni položaja ili ustajanju, moraju biti pažljivi i primjenjivati pravilne tehnike kako bi izbjegli ozljede.

Poželjne osobine

    Posao pomoćnog radnika dobar je izbor za one koji su brižni, pažljivi, strpljivi i žele pomagati ljudima, osobito starijima i teško pokretnima. Oni se moraju znati pristojno ophoditi s bolesnicima i članovima njihovih obitelji. Moraju biti spremni opetovano obavljati iste zadatke. Narav njihova posla zahtijeva urednost. Jako je važno da u svom poslu savjesno slijede naloge i upute medicinskih sestara, kako ne bi naškodili pacijentima. Budući da su im dostupni mnogi podaci o pacijentima, važno je da budu svjesni povjerljive naravi tih podataka.

Osposobljavanje i napredovanje

    Pomoćni radnici osposobljuju se na tečajevima koji traju nekoliko mjeseci (uglavnom tri mjeseca), a organiziraju ih otvorena sveučilišta ili ustanove koje ih zapošljavaju. Tečaj mogu pohađati punoljetne osobe sa završenom najmanje osnovnom školom. Za tečajeve se često odlučuju oni koji ne mogu naći posao u svojoj struci, a katkada i oni koji žele naučiti kako se mogu bolje brinuti o nepokretnom i nemoćnom članu obitelji. Premda imaju određen broj sati predavanja, nastava je uglavnom praktična i obavlja se pod vodstvom medicinske sestre. Polaznici tečaju upoznaju se s osnovnim pojmovima s područja njege nepokretnih bolesnika, uče kako se ophoditi s bolesnicima, usvajaju znanja i vještine kako bi pridonijeli sprečavanju bolničkih zaraza, ovladavaju pravilnim tehnikama radi vlastite zaštite itd.