Upozorenje
Sadržaji ovih stranica se ne obnavljaju, pa su mnogi podaci o zanimanjima zastarjeli. Ipak, kritičan korisnik može naći korisne informacije o svojim interesima i s njima povezanim zanimanjima. Aktualne informacije o zanimanjima i uvjetima rada treba dopuniti iz drugih izvora.

Armirači

Opis poslova

    Koliko god se to u prvi mah činilo nemogućim, beton mora biti čvrst i – elastičan. Da bi se to postiglo, u betonske elemente i konstrukcije za razne građevine stavljaju se na poseban način pripremljene i povezane šipke armaturnog željeza. Upravo to je posao armirača. Oni prema nacrtima režu, savijaju, povezuju i postavljaju željezne šipke (armaturu) koje se potom kalupima “zalijevaju” mješavinom cementa, šljunka, vode i po mogućnosti još nekih dodataka. Tako nastaju elementi i konstrukcije od armiranoga betona. Armirači mogu raditi u posebnim pogonima za proizvodnju armatura i armiranobetonskih elemenata, a mogu raditi i na gradilištima – neposredno pripremati i ugrađivati aramaturno željezo. Na početku svoga posla armirači se upoznaju sa zadatkom, utvrđuju dimenzije i količinu materijala. Materijal uz pomoć ručnih alata ili posebnih strojeva čiste, režu i savijaju. Na kraju ga postavljaju u kalupe (oplate), povezuju u sklopove i učvršćuju.

Radni uvjeti

    Radni uvjeti armirača ovise o tomu rade li u spomenutim pogonima ili neposredno na gradilištu. Dakako, izloženost vremenskim utjecajima – kiši, vjetru, hladnoći, vrućini – kao i kod većine građevinskih zanimanja na gradilištu je znatno veća nego u pogonu. Radni uvjeti armirača, dakle, dosta su teški i nepovoljni.

Poželjne osobine

    Za zanimanje armirača potrebna je snažna tjelesna građa i dobra kondicija. Uz to, potreban je dobar vid i sluh, zdravi unutrašnji organi, a osobito pluća, te zdrave i snažne ruke i noge. Epilepsija, sklonost nesvjesticama, bolesti kralježnice i udova te duševne bolesti – ozbiljna su zapreka bavljenju ovim poslom.

Osposobljavanje

    Armirači se školuju u industrijskim školama. Školovanje traje tri godine.

Bliska zanimanja

    Zanimanju armirača srodno je zanimanje pomoćni savijač željeza (armirač), koji se može osposobiti za rad za godinu – dvije, a neki armirački poslovi slični su poslovima zidara.