Upozorenje
Sadržaji ovih stranica se ne obnavljaju, pa su mnogi podaci o zanimanjima zastarjeli. Ipak, kritičan korisnik može naći korisne informacije o svojim interesima i s njima povezanim zanimanjima. Aktualne informacije o zanimanjima i uvjetima rada treba dopuniti iz drugih izvora.

Soboslikari i ličioci

Opis poslova

Soboslikari i ličioci    Bojenje i ukrašavanje unutrašnjih, a kojiput i vanjskih, zidova zgrada posao je soboslikara. Ličilac, a to je zapravo “druga polovica” istoga zanimanja, liči drvene, metalne ili kamene dijelove građevina.
    Soboslikari najprije različitim postupcima – struganjem, izravnavanjem, čišćenjem – pripremaju zidove za bojenje. Zatim, najčešće u više navrata, premazuju površine gotovim ili djelomično gotovim bojama. Osim različitih vrsta boja, upotrebljavaju vapno, kredu, ljepilo i poseban sapun. I ličioci moraju površine, npr. vrata, prozorske okvire prozora i dr., pripremiti za ličenje. Bruse, stružu ili spaljuju stari sloj boje, a ako rade s površinama koje prvi put liče, čiste ih, izravnavaju eventualne male udubine, nanose sloj temeljne boje. Kao i soboslikari, kistovima, valjcima ili posebnim prskalicama nanose različite vrste boja. U posljednje vrijeme soboslikari i ličioci postavljaju (lijepe) tapete u stambenim i poslovnim prostorima.

Radni uvjeti

    Soboslikari i ličioci najčešće rade u poluzatvorenim, katkada i u zatvorenim, prostorima, u različitim položajima tijela, ali najčešće stojeći na tlu, ljestvama ili skeli.

Poželjne osobine

    Zanimanje zahtijeva opću tjelesnu spretnost i pokretljivost. Potrebne su mirne i precizne ruke, zdrave noge, dobar vid uz vrlo dobro razlikovanje boja i svjetlina. Poželjan je, dakako, smisao za lijepo, dekorativno i skladno. Alergijske bolesti – osobito kože i dišnoga sustava – ograničena pokretljivost tijela i udova, teža oštećenja vida i sluha neke su od zapreka uspješnom bavljenju ovim zanimanjem.

Osposobljavanje

    Soboslikari i ličioci za sada se u nas školuju u obrtničkim školama, a naukovanje – jer je ugovor o naukovanju s ovlaštenim obrtnikom uvjet za upis – traje tri godine. Kad završe školu, stječu stručni naziv ličilac-soboslikar.

Bliska zanimanja

    Srodna su zanimanja pismoslikara i autolakirera, a donekle i zanimanja fasadera i gipsara.