Upozorenje
Sadržaji ovih stranica se ne obnavljaju, pa su mnogi podaci o zanimanjima zastarjeli. Ipak, kritičan korisnik može naći korisne informacije o svojim interesima i s njima povezanim zanimanjima. Aktualne informacije o zanimanjima i uvjetima rada treba dopuniti iz drugih izvora.

Fasaderi, keramičari i gipsari

Opis poslova

    Fasade su vanjska “lica” stambenih kuća i zgrada. One tim objektima daju lijep izgled, štite zidove od štetnih vremenskih utjecaja, a osim toga služe i kao toplinska izolacija. Izradba i popravak fasada posao je fasadera. Izradba fasade zapravo je oblaganje zidova jednim slojem ili slojevima materijala, najčešće žbuke. Tradicionalni je postupak da se najprije na zid nanese osnovni sloj obične žbuke, zatim tanki sloj fasadne žbuke, koji se prije no što se osuši izbrazda. Na tako pripremljenu osnovu fasaderi postavljaju završni sloj plemenite žbuke mješavine finog pijeska, vapna, kamene prašine. U novije vrijeme klasične žbuke se zamjenjuju sintetičkim. Fasade se mogu izrađivati i na drugi način: zidovi se oblažu drvetom, kamenom (osobito mramorom), aluminijskim pločama ili pločicama od plastičnih materijala. Fasade se mogu izraditi i od keramičkih pločica. I njih katkada postavljaju fasaderi, ali taj posao najčešće ipak prepuštaju drugim majstorima – keramičarima.
    Keramičari keramičkim ili staklenim pločicama oblažu (opločuju) nutarnje zidove, podove, stupove i druge površine. Prije postavljanja pločica zid se treba očistiti i izravnati. Pločice se, određenim redoslijedom, lijepe žbukom ili posebnim ljepilom. Potrebna je stalna kontrola okomitosti, odnosno vodoravnosti, postavljenih pločica. Keramičari-pećari izrađuju i kamine i peći.
    Gipsari nanose jedan sloj ili više slojeva gipsa ili nekog sličnog materijala na zidove i stropove, čime te površine dorađuju. Mogu izrađivati jednostavne, glatke površine, a mogu postavljati ukrasne ploče ili vijence, npr. kad uređuju i popravljaju stare građevine kićenoga stila.

Radni uvjeti

    Fasaderi rade na otvorenom, u različitim položajima tijela, uz pomoć ljestvi i skela. Postoji opasnost od pada, pa je obavezna upotreba sigurnosnog pojasa. Dakako, fasaderi su često izloženi nepovoljnim vremenskim utjecajima. Keramičari pretežno rade u zatvorenim prostorijama, dakle u relativno povoljnim klimatskim uvjetima. Međutim, pri radu često čuče ili kleče, što je nepovoljan tjelesni položaj koji zahtijeva veći tjelesni napor. U sličnim uvjetima rade i gipsari.

Poželjne osobine

    Za zanimanje fasadera potrebna je čvrsta tjelesna građa, opća spretnost i gipkost, osobito spretnost i pokretljivost ruku i nogu. Dobar fasader mora imati smisao za lijepo, sposobnost finoga razlikovanje boja i sposobnost prostornoga predočivanja. Zapreke bavljenju ovim zanimanjem jesu teža oštećenja vida, deformiteti udova, izrazitija emocionalna nestabilnost te sklonost nesvjesticama. Zanimanjima keramičara i gipsara mogu se baviti i osobe nježnije tjelesne građe ali spretnih ruku, osobito prstiju, neoštećena vida, koje su kadre razlikovati boje. Zapreke bavljenju ovim zanimanjima jesu kronične bolesti unutrašnjih organa, bolesti mišića, zglobova i živaca koje ograničuju pokretljivost, te, dakako, teža oštećenja vida.

Osposobljavanje

    Fasaderi i gipsari školuju se u obrtničkim školama, a keramičari u obrtničkim i industrijskim školama. Školovanje (naukovanje) traje tri godine.

Bliska zanimanja

    Zanimanju fasadera bliska su zanimanja krovopokrivača i zidara, a zanimanjima keramičara i gipsara donekle zanimanja soboslikara i ličilaca te klesara.