Upozorenje
Sadržaji ovih stranica se ne obnavljaju, pa su mnogi podaci o zanimanjima zastarjeli. Ipak, kritičan korisnik može naći korisne informacije o svojim interesima i s njima povezanim zanimanjima. Aktualne informacije o zanimanjima i uvjetima rada treba dopuniti iz drugih izvora.

Pekari

Opis poslova

Pekari    Pekari mijese i peku kruh i pecivo. Jedna od temeljnih živežnih namirnica, kruh je u našim krajevima najveći izvor energije i proteina. Iako mnogi ljudi i sami znaju ispeći kruh, jednostavnije je kupiti kruh kojeg su ga ispekli pekari.
    Da bi ispekli kruh ili pecivo, pekari prvo pripremaju smjesu od koje mijese tijesto. U smjesu stavljaju prosijano brašno, kvasac, sol, vodu i ostale sastojke. Potrebne količine sastojaka određuju vaganjem. Od pripremljene smjese strojno ili ručno mijese tijesto. Tijesto zatim oblikuju na potrebnu veličinu i oblik i slažu ga na limove za pečenje. Nadziru proces dizanja tijesta prije i za vrijeme pečenja. Prema vrsti i pecivosti tijesta, pekari slažu limove s kruhom i pecivom na određeno mjesto u peć. Prema vrsti kruha ili peciva, namještaju temperaturu peći, a prema potrebi dodaju ili oduzimaju paru prilikom pečenja. Posebno paze na trajanje pečenja, kako bi pečeni kruh i pecivo na vrijeme izvadili iz peći. Kad su kruh ili pecivo ispečeni, pekari ih vade iz peći specijalnim pekarskim lopatama. Zatim ih stavljaju u košare, u kojima ih na kolicima prevoze do prodajnog prostora ili ih slažu u kutije u kojima ih dostavljaju u prodavaonice.
    Pekari se u radu služe sitima, vagama, posudama za miješanje tijesta, košarama, pekarskim lopatama, limovima za pečenje, kolicima za prijevoz i dr. Rukuju strojevima i uređajima za miješanje i oblikovanje tijesta. Opslužuju i nadziru rad svih vrsta peći: zemljanih, parnih, električnih, kanalnih, automatskih. Na mjernim instrumentima očitavaju i prate temperaturu i vlažnost radnog prostora i u pekarskoj peći. Kruh i pecivo izrađuju od brašna različitih žitarica: pšenice, raži, kukuruza itd. Paze da se pričuvne količine brašna i ostalih sirovina ispravno uskladište. Posebnu pozornost posvećuju osobnoj higijeni i održavanju čistoće radnih prostorija, peći i sredstava rada.

Radni uvjeti

    Pekari rade u pogonima za industrijsku proizvodnju kruha i peciva ili u obrtništvu. Za ovo zanimanje karakterističan je rad u noćnoj smjeni, iako pekari zapravo rade i danju i noću. Radne prostorije osvijetljene su prirodnim ili umjetnim svjetlom. Temperatura i vlažnost zraka su povišene. Ispred peći temperatura se digne i do 60oC. Zrak je zasićen sitnim česticama brašna. Pekari su prilikom rada izloženi mirisu brašna, kvasca i pečenog kruha i peciva. Rade stojeći, uz povremeno hodanje i sagibanje tijela. Kad tijesto mijese ručno, ruke su im do lakata u smjesi. Dok rade pekari nose laganu bijelu radnu odjeću i kapu. Industrijska i obrtnička proizvodnja kruha i peciva pod neprestanim je i strogim sanitarno-higijenskim nadzorom.

Poželjne osobine

    Pekari trebaju imati normalan vid i sluh te spretnost i osjetljivost (opip) ruku i prstiju. Poželjan je i smisao za oblikovanje. Vrlo je važno da imaju dobro razvijen osjet okusa i mirisa. Ti im osjeti, osim vidnog i opipnog nadzora potrebne kakvoće tijesta, omogućuju da i kušanjem provjere kakvoću sirovog i pečenog proizvoda. Miješenje tijesta te ulaganje i vađenje kruha i peciva iz peći zahtijevaju veći tjelesni napor. Zbog toga je poželjna tjelesna snaga i izdržljivost. Uspješno obavljanje pekarskih poslova zahtijeva samostalnost, odgovornost i pedantnost u radu. Pekari moraju biti čisti i uredni. Budući da proizvode prehrambene proizvode, pod stalnim su liječničkim nadzorom, posebno zbog možebitnih zaraznih bolesti.

Osposobljavanje

    Školovanje za zanimanje pekara provodi se u pre-hrambeno-tehnološkim školama, a traje tri godine. Moguće je i obrazovanje po posebnim ili prilagođenim programima obrazovanja za stjecanje srednje ili niže stručne spreme za učenike sa smetnjama u razvoju.

Bliska zanimanja

    Zanimanju pekara bliska su zanimanja slastičari, kuhari i konditori (proizvođači keksa, čokolade i bombona). Svi oni obavljaju slične radne operacije, u sličnom tehnološkom procesu proizvodnje. Nadalje, svima se, zbog proizvodnje prehrambenih proizvoda, postavljaju isti zahtjevi u pogledu osobne higijene i zdravlja.