Upozorenje
Sadržaji ovih stranica se ne obnavljaju, pa su mnogi podaci o zanimanjima zastarjeli. Ipak, kritičan korisnik može naći korisne informacije o svojim interesima i s njima povezanim zanimanjima. Aktualne informacije o zanimanjima i uvjetima rada treba dopuniti iz drugih izvora.

Konobari i pipničari

Opis poslova

Konobari i pipničari    Konobari poslužuju hranu i piće u ugostiteljskim objektima. Pošto od gostiju prime narudžbe, prenose ih osoblju u kuhinji ili na šanku i vode računa o tome da goste podvore što brže i što kvalitetnije. Konobarsko zanimanje uključuje i druge poslove vezane uz posluživanje gostiju, kao što su postavljanje stolova i njihovo pospremanje nakon uporabe te ispostavljanje računa i naplata usluga. Neovisno o tome rade li u restoranima koji pripremaju jela po narudžbi, u restoranima koji nude hranu pripremljenu brzo ili u točionicama (kafićima), od konobara se očekuje da budu ljubazni, točni, brzi i komunikativni. Budući da su konobari u stalnom i neposrednom kontaktu s gostima i kako reputacija ugostiteljskoga objekta u kojemu rade uvelike ovisi o njima, od njih se ne očekuje samo korektna usluga nego i to da gostu boravak učine što ugodnijim. Upravo iz toga proizlaze razlike u obavljanju konobarskoga posla. U nekim ugostiteljskim objektima – a to ovisi o njihovoj vrsti i kategoriji – od konobara se zahtijeva i obavljanje posebnih poslova, kao što su dočekivanje gostiju na ulazu u lokal, pratnja do stola, pridržavanje stolca pri sjedanju, pomoć pri odlaganju garderobe te savjetovanje pri odabiru jela (specijaliteta kuće).
    Pipničari (točioci pića) za šankom pripremaju i poslužuju pića, a kojiput i jela, te ih naplaćuju. U većim ugostiteljskim objektima uz to pripremaju pića i isporučuju ih konobarima koji ih poslužuju gostima za stolovima. Pipničari se brinu o tomu da šank bude opskrbljen pićima i drugim namirnicama, koje poslužuju i higijenski održavaju šank i okolni inventar. Kao od konobara, i od njih se očekuje da budu ljubazni, točni, brzi i komunikativni.

Radni uvjeti

    Konobari i pipničari rade u raznim vrstama ugostiteljskih objekata. To podrazumijeva i različite uvjete u kojima rade. Uglavnom rade u zatvorenim i ugodnim prostorima, i to čini ljepšu stranu njihova posla. Inače, ta su zanimanja dosta zahtjevna zbog produljenoga i neujednačenoga trajanja radnog vremena, koje oni najvećim dijelom provode na nogama prenoseći terete. Često moraju raditi noću, vikendima i blagdanima.
    Iako im radno vrijeme iznosi od 40 do 42 sata na tjedan, dnevni i tjedni rhtmored radnog vremena može biti vrlo različit. Katkada, u prvom redu za turističke sezone, rade i po 10 do 12 sati na dan. Radni ritam im je neujednačen i ovisi o frekvenciji gostiju u objektu te o organizaciji rada, na što oni uglavnom ne mogu utjecati. Kao ljudi koji rade s hranom, konobari i pipničari svakih šest mjeseci podliježu obveznomu sanitarnom pregledu, čime se korisnici usluga, a i oni, štite od mogućih zaraza.

Poželjne osobine

    Zbog zahtjevnosti posla, za konobare i pipničare traže se tjelesno zdrave i psihički stabilne osobe. Za uspjeh u poslu važna je opća tjelesna spretnost, a poželjna je i komunikativnost, ljubaznost, urednost i ugodna vanjština.

Osposobljavanje i napredovanje

    Konobari se osposobljuju u ugostiteljskim školama, i to po trogodišnjemu programu. Nakon završnoga ispita i najmanje dviju godina radnog staža mogu polagati majstorski ispit. Školovanje mogu nastaviti u višim ugostiteljskim školama. Pomoćni konobari, koji često obavljaju pipničarski posao, osposobljuju se u ugostiteljskim školama po dvogodišnjem program. Za pipničare ne postoji poseban program. U poslu konobari i pipničari mogu napredovati prijelazom u ugostiteljske objekte više kategorije i pre-uzimanjem vođenja smjene ili salona/sale.

Zapošljavanje i zarade

    Konobari i pipničari zapošljavaju se relativno lako, osobito u turističkim mjestima i u turističkoj sezoni. Plaće su im u pravilu kao plaće drugih zaposlenika sa srednjom stručnom spremom ili veće. Osim toga, često imaju mogućnost dodatne zarade (napojnice). Može se očekivati da će se idućih godina povećati mogućnost zapošljavanja, jer se očekuje razvoj turizma.

Bliska zanimanja

Neke slične radne zadatke obavljaju i domaćice i domaćini zrakoplova.