Upozorenje
Sadržaji ovih stranica se ne obnavljaju, pa su mnogi podaci o zanimanjima zastarjeli. Ipak, kritičan korisnik može naći korisne informacije o svojim interesima i s njima povezanim zanimanjima. Aktualne informacije o zanimanjima i uvjetima rada treba dopuniti iz drugih izvora.

Kinooperatori

Opis poslova

Kinooperator pomoću kinoprojekcijske aparature prikazuje filmove gledateljima. Prije projekcije ručno pregledava kopiju filma, kako bi provjerio i otklonio eventualna oštećenja na filmu i pogreške nastale prilikom presnimavanja i titlovanja. Pregledani kolut filma ulaže u projektor te namješta objektive projekcijskih kamera. Uključuje tonsku aparaturu, koju usklađuje s tonskim zapisom na kopiji filma. U tu svrhu na tzv. tonskom stupu postoji komandna ploča s instrumentima za podešavanje različitih karakteristika tona, npr. intenzitet i boju zvuka. Pošto dobije signal iz kinodvorane da su posjetitelji počeli ulaziti u dvoranu, kinooperator uključuje glazbu. Prije početka projekcije, pomoću komandi koje se nalaze u kinooperatorskoj kabini, gasi svjetla u dvorani te najčešće dijaprojektorom prikazuje propagandne poruke. Nakon toga uključuje projektor te počinje projicirati film. Filmovi su najčešće snimljeni na dva koluta. Kada je projekcija prvog koluta pri kraju, optički ga signal obavještava o tome. Kinooperator tada uključuje drugi projektor i projekcija filma teče kontinuirano. Prilikom projekcije kinooperator kontrolira jačinu tona i oštrinu slike te otklanja sitnije nedostatke. Istodobno nadzire rad čitave kinoprojekcijske aparature. Nakon projekcije premata film na početak, pripremajući ga time za sljedeću projekciju. Ujedno priprema čitavu aparaturu, posebno pazeći na čistoću objektiva. Kinooperator treba kontrolirati i ispravnost posebnih akumulatora koji se automatski uključuju u slučaju iznenadnog nestanka struje i time omogućuju paljenje rezervne rasvjete. U radu kinooperator se koristi projektorima za prikazivanje filmova, dijaprojektorom, premotačem za filmove te sredstvima i priborom za čišćenje dijelova kinoaparature.

Radni uvjeti

Kinooperator radi u zatvorenoj prostoriji pri umjetnoj rasvjeti. Rad se odvija uglavnom u popodnevnim i večernjim satima, radnim danima, nedjeljama i blagdanima. U prostoriji je nešto povišena temperatura zbog zagrijavanja aparature. Čuje se stalni zvuk rada projektora i tonskog zapisa samog filma.

Poželjne osobine

Za obavljanje poslova kinooperatora potreban je dobar vid na blizinu i na daljinu, sposobnost razlikovanja boja i zadovoljavajuća slušna osjetljivost. Potrebna je spretnost ruku i prstiju. Poželjna je emocionalna stabilnost i otpornost na monotoniju (katkada više uzastopnih prikazivanja istog filma) te brzo reagiranje na iznenadne situacije, uz opću tehničku snalažljivost.

Osposobljavanje

U sadašnjem sustavu obrazovanja nema specifičnog školovanja za kinooperatora. Taj posao mogu obavljati osobe koje su završile neku od tehničkih srednjih škola elektro smjera, uz obvezno uvođenje u rad te stjecanje dodatnih znanja i vještina. Takvo uvođenje u posao, odnosno dopunsko osposobljavanje, obavlja se uz iskusna kinooperatora.

Bliska zanimanja

Bliska zanimanja kinooperatorima jesu tehničar za radiokomunikacije, elektrotehničar i elektromehaničar.