Upozorenje
Sadržaji ovih stranica se ne obnavljaju, pa su mnogi podaci o zanimanjima zastarjeli. Ipak, kritičan korisnik može naći korisne informacije o svojim interesima i s njima povezanim zanimanjima. Aktualne informacije o zanimanjima i uvjetima rada treba dopuniti iz drugih izvora.

Krovopokrivači

Opis poslova

Krovopokrivači    Kada netko sagradi ili kupi kuću odnosno stan, kažemo da je “osigurao krov nad glavom”. Krovopokrivači nam zaista stavljaju krov iznad glave. Naime, kada svoj posao dovrše zidari, tesari i drugi, krovopokrivači pokrivaju krovnu konstrukciju građevine raznim materijalima. To mogu biti različite vrste crijepa, salonitne ploče, ploče od eternita ili sličnih materijala, metalne ploče, a kojiput i drvene pločice (šindra) ili pak tanki, posebno obrađeni kamen. Iznimno, neke se građevine – kao spomenici seoske arhitekture – i danas mogu prekrivati slamom ili nekim sličnim materijalom.
    Općenito bi se moglo reći da krovopokrivači na krovne grede pribijaju sloj dasaka, zatim – da bi krov bio vodootporan – postavljaju izolaciju. Sljedeći korak u tom poslu jest pribijanje letvi. Kako će se one pribijati, ovisi o materijalu od kojega će biti krov. Konačno se postavlja završni sloj krova i učvršćuje – opet prema vrsti pokrova – čavlima, vijcima, žicom, žbukom, bitumenom, gipsom ili na neki drugi način.

Radni uvjeti

    Krovopokrivači, naravno, rade na otvorenom, izloženi su vremenskim utjecajima: suncu, kiši, vjetru, hladnoći. Rad se odvija na visini, a zbog kosine krovova postoji opasnost od pada. Krovopokrivač pri radu najčešće kleči, čuči i puže površinom krova. Katkada uz pomoć čvrstih ili visećih skela radi i u drugim položajima.

Poželjne osobine

    Za ovo zanimanje važni su dobar vid i sluh, čvrsta tjelesna građa, uz neoštećenu funkciju kralježnice, ruku i nogu. Nužna je i opća tjelesna spretnost i gipkost. Bolesti unutrašnjih organa, oštećeni udovi, sklonost nesvjesticama, neurotski strah od visine – osnovne su zapreke bavljenju ovim zanimanjem.

Osposobljavanje

    Krovopokrivači se sada kod u školuju isključivo u obrt-ničkim školama, pa je i za njih uvjet za početak školovanja ugovor o naukovanju. Krovopokrivači se mogu zaposliti u većim građevinskim poduzećima, kod privatnih poduzetnika, a uz određene uvjete mogu osnovati i vlastitu tvrtku.

Bliska zanimanja

    Krovopokrivačima su bliska zanimanja zidara i građevinskih tehničara.