Upozorenje
Sadržaji ovih stranica se ne obnavljaju, pa su mnogi podaci o zanimanjima zastarjeli. Ipak, kritičan korisnik može naći korisne informacije o svojim interesima i s njima povezanim zanimanjima. Aktualne informacije o zanimanjima i uvjetima rada treba dopuniti iz drugih izvora.

Podopolagači i taraceri

Opis poslova

    Podopolagači izrađuju sve vrste tzv. toplih podova, podove od parketa, parketnih ploča raznih formata, podove od sintetičkih materijala, od tekstila. Podovi mogu biti jednostavne izvedbe ili pak ornamentalno oblikovani, kao svojevrstan ukras nekoga prostora. Podopolagači, osim podova, izrađuju i postavljaju pragove, oblažu stubišta, bruse i lakiraju postojeće drvene podove. Podovi se polažu u stanovima, uredskim prostorijama, u salonima, na brodovima.
    Zanimanje taracera manje je poznato. Za njega posljednjih godina nema ni redovita školovanja. Što rade taraceri? Izrađuju posebne vrste betonskih podova od smjese betona i sitnih kamenčića. Površina takvih podova brusi se i na poseban način obrađuje, čime se postiže glatkoća i privlačan estetski izgled. Takvi podovi postavljaju se u predvorjima zgrada, na ulazima, u kuhinjama, sanitarnim prostorijama i drugdje. Trajni su, lako se održavaju, a i lijepo izgledaju.

Radni uvjeti

    Podopolagači i taraceri rade u zatvorenim i poluzatvorenim prostorima najčešće na novogradnjama. U radu se sagibaju, čuče i kleče. Povremeno su izloženi prašini i buci, a moraju prenositi i teže terete, što zahtijeva znatna tjelesna naprezanja.

Poželjne osobine

    Kao i za većinu graditeljskih zanimanja, i za zanimanja podopolagača i taracera potrebna je čvršća tjelesna građa, dobro zdravlje unutrašnjih organa, udova i osjetila. Naravno, poželjna je sposobnost razlikovanja boja i smisao za kombiniranje i usklađivanje nijansi boja i oblika.

Osposobljavanje

    Podopolagači se kod nas školuju u industrijskim školama, a školovanje traje tri godine. Taraceri se u pojedinim graditeljskim firmama dokvalificiraju i prekvalificiraju uz rad.

Bliska zanimanja

    Zanimanjima podopolagača i taracera srodno je zanimanje asfaltera-izolatera. Osim tog zanimanja, ova zanimanja imaju sličnosti i sa zanimanjima zidara i armirača.