Upozorenje
Sadržaji ovih stranica se ne obnavljaju, pa su mnogi podaci o zanimanjima zastarjeli. Ipak, kritičan korisnik može naći korisne informacije o svojim interesima i s njima povezanim zanimanjima. Aktualne informacije o zanimanjima i uvjetima rada treba dopuniti iz drugih izvora.

Tkalci

Opis poslova

    Tkanje je postupak za proizvodnju tkanina različitog sirovinskog sastava: pamuka, vune, svile, lana, sintetskih vlakana ili njihove mješavine. Prilikom tkanja dva se sustava niti, osnova i potka, međusobno okomito isprepleću prema zakonima veza. Osnovu čine uzdužne niti tkanine, a potku poprečne.    
    Tkalci pripremaju pređu za tkanje: posebno za osnovu, a posebno za potku. Prilikom pripreme osnove premataju pređu, koja iz predionica stiže u razmjerno malim namotajima, na veće i tkanju prikladnije oblike namotaja. U pripremi pređe obavljaju snovanje, škrobljenje, sušenje te premataju osnovu na vratilo i uvode je u kotlace listova, odnosno u tkalačko brdo. Pokreću strojeve i pažljivo prate rad razboja, navezuju i uvode pokidane niti i ispravljaju ostale pogreške tijekom tkanja. Provjeravaju i podešavaju gustoću tkanja utezima za podešavanje gustoće potke.
    Tkalci rade na automatskim ili poluautomatskim tkalačkim strojevima, rukujući pritom nitima pređe, čunkovima, kartama za prepletanje, škarama i kukama za namatanje niti i utezima za podešavanje gustoće potke. Služe se i priborom za čišćenje i podmazivanje stroja.

Radni uvjeti

    Tkalci rade u industrijskim tkaonicama, obrtničkim radionicama ili u kućnoj radinosti. Rade u prostorijama pri dnevnoj ili umjetnoj rasvjeti. Izloženi su jakoj buci strojeva i tekstilnoj prašini. Rade gotovo isključivo stojeći. Kada popravljaju niti, rade u pognutom položaju tijela, a sjede samo kada nadziru kakvoću tkanina. Neprestano stajanje i sagibanje znači opterećenje za tijelo, što može dovesti do bolesti kralježnice i nogu. Zaposleni u tkaonicama tekstilne industrije rade u smjenama. U obrtničkim radionicama radno se vrijeme prilagođava potrebama rada i proizvodnje.

Poželjne osobine

    Tkalci moraju imati dobro razvijenu spretnost ruku i prstiju. Trebaju imati dobar osjet opipa, oštar vid i sposobnost razlikovanja boja. Poželjna je sposobnost prebacivanja i rhtmodjele pažnje zbog istodobog nadziranja više strojeva.
    U kućnoj radinosti tkalci sami odabiru vrstu pređe (pamuk, vunu, svilu), izmišljaju uzorke tkanine i kombiniraju boje, stvarajući cijenjene unikatne tkanine. Za njih je poželjna kreativnost i smisao za lijepo i skladno.

Osposobljavanje

    Školovanje za zanimanje tkalca traje tri godine a provodi se u srednjim školama tekstilne struke. Obrazovanje se može nastaviti u tehničkim i majstorskim školama odgovarajućeg smjera.

Bliska zanimanja

    Zanimanja bliska tkalcima jesu prelci i pletači. Svi oni rade u preradbi tekstilnih vlakana u gotove proizvode: tkanine, pletiva, pređe.