Upozorenje
Sadržaji ovih stranica se ne obnavljaju, pa su mnogi podaci o zanimanjima zastarjeli. Ipak, kritičan korisnik može naći korisne informacije o svojim interesima i s njima povezanim zanimanjima. Aktualne informacije o zanimanjima i uvjetima rada treba dopuniti iz drugih izvora.

Tapetari

Opis poslova

    Čak ni dobri poznavatelji zanimanja ne mogu sa sigurnošću reći kada se zanimanje tapetara počelo razvijati i odvajati od – stolarskoga. Ljudi su, naime, željeli da drveni namještaj bude što udobniji i ljepši i počeli su ga “dograđivati” posebnim oprugama, morskom travom i presvlačiti tkaninom. A upravo to je i sada osnovni posao tapetara.
    No ne izrađuju tapetari samo tapecirani namještaj. Njihov je posao i tapeciranje sjedala u automobilima, autobusima, željezničkim vagonima, zrakoplovima. Oni ukrašavaju prostore posebnim tkaninama, sagovima i postavljaju zastore raznih oblika i namjena. Ipak, moglo bi se reći da je najčešći posao tapetara izradba tapeciranoga namještaja: stolaca, naslonjača, kauča i dr. U radionicu ili industrijski pogon dolaze drvene ili metalne osnove budućega proizvoda. Naravno, u industrijskoj radionici proizvodnja je serijska, a posao tapetara specijaliziran, katkada i monoton. U manjoj obrtničkoj radionici radi se prema posebnim željama i zahtjevima naručitelja. Osnovno je, dakle, da tapetar najprije od “mušterije” sazna te želje. Zatim mjeri i kroji odabranu tkaninu, priprema ostali materijal i ručnim alatom te strojevima počinje izrađivati određeni komad namještaja. Nekada se u tapecirani namještaj stavljala morska trava, vuna, konjske strune i sl, a danas se ti materijali zamjenjuju sintetičkima. Kažu da danas među tapetarima – zbog industrijalizacije toga posla _ nema mnogo dobrih majstora. Zato su tapetari koji znaju i mogu izrađivati namještaj koji se može nazvati proizvodom umjetničkoga obrta rijetki i cijenjeni.

Radni uvjeti

    Tapetari rade u zatvorenim prostorima, uz prirodnu i umjetnu rasvjetu. Rade stojeći, u pognutom položaju tijela i sjedeći. Često trebaju podizati i prenositi i teže terete. Pri popravljanju staroga namještaja, u prostoriji ima dosta prašine, a strojevi i alati stvaraju popriličnu buku.

Poželjne osobine

    Tapetar treba biti srednje jake tjelesne građe, mora imati spretne ruke, osobito prste, normalan vid, mora dobro prepoznavati boje, imati smisao za skladno i lijepo. Zapreke za uspješno bavljenje ovim zanimanjem jesu teže bolesti unutrašnjih organa, oštećenja ruku i prstiju, slab vid.

Osposobljavanje

    Tapetari se školuju u obrtničkim školama, a školovanje i naukovanje traje tri godine.

Bliska zanimanja

    Tapetarima su bliska zanimanja krojača, šivača i stolara.