Upozorenje
Sadržaji ovih stranica se ne obnavljaju, pa su mnogi podaci o zanimanjima zastarjeli. Ipak, kritičan korisnik može naći korisne informacije o svojim interesima i s njima povezanim zanimanjima. Aktualne informacije o zanimanjima i uvjetima rada treba dopuniti iz drugih izvora.

Šivači

Opis poslova

Šivači    Šivači sastavljaju skrojene dijelove materijala u konačni proizvod. Oni šivaju odjeću, plahte, ručnike, stolnjake, zastore i sl. Pojedine faze rada obavljaju na različitim vrstama strojeva: ravne prošive rade na ravnošivajućem stroju, obamitanje rubova na stroju za obamitanje, rupice za dugmad na stroju za izradbu rupica, dvostruki prošiv na stroju “dvoiglovki”, izradbu poruba na stroju za specijalno porubljivanje i sl. Vrlo često šivač se tijekom rada specijalizira za pojedine faze rada na određenim vrstama strojeva. Tako neki šivači prišivaju ovratnike, neki našivaju džepove, neki rade na obamitanju itd. S obzirom na svojstva nekih vrsta materijala, npr. sirova svila, neke je prošive bolje raditi ručno nego strojno. Ručni se šivači tijekom rada također specijaliziraju za pojedine radne operacije, u čemu s vremenom postaju vrlo vješti. Osim strojeva, šivači se služe i priborom i alatima kao što su škare, krojački metar, igla i konac.

Radni uvjeti

    Šivači rade u zatvorenoj prostoriji pri prirodnoj ili umjetnoj rasvjeti. Izloženi su buci šivaćih strojeva i tekstilnoj prašini. Rade sjedeći, ali uz prisilan položaj tijela, što izaziva tjelesni napor. U tekstilnoj industriji rad je organiziran serijski i često u smjenama. Radno vrijeme u tekstilnim obrtničkim radionicama prilagođuje se potrebama rada i proizvodnje. Prilikom rada postoji opasnost od ranjavanja oštrim alatom. U radu na stroju obvezne su propisane mjere zaštite na radu, kojih se svatko mora pridržavati.

Poželjne osobine

    Šivač mora imati dobar vid na blizinu, osjet opipa, dobro razvijenu ručnu spretnost i spretnost prstiju te okulomotornu koordinaciju. Treba dobro rhtmoznavati boje i njihove nijanse. Šivači koji rade samo jednu fazu moraju biti otporni na jednoličnost, jer se u radu stalno ponavlja isti postupak. Ručni šivači moraju biti vrlo precizni i strpljivi.

Osposobljavanje i zapošljavanje

    Nakon završene osnovne škole, šivači trebaju završiti jednogodišnje školovanje u industrijsko-obrtničkoj školi tekstilne struke. Mogu se zaposliti u industriji odjeće, trikotaže i proizvodnji ostalih tekstilnih proizvoda te u obrtničkim tekstilnim radionicama.

Bliska zanimanja

    Šivaču su srodna zanimanja krojača, krznara i kožnog galanterista.