Upozorenje
Sadržaji ovih stranica se ne obnavljaju, pa su mnogi podaci o zanimanjima zastarjeli. Ipak, kritičan korisnik može naći korisne informacije o svojim interesima i s njima povezanim zanimanjima. Aktualne informacije o zanimanjima i uvjetima rada treba dopuniti iz drugih izvora.

Krojači

Opis poslova

Krojači    Krojači izrađuju odjeću prema prethodno kreiranom modelu. Obavljaju konstrukcijsku pripremu, kroje prema šabloni, šivaju i dorađuju odjeću. Završni proizvodi krojača jesu odjevni predmeti, posteljina, trikotaža, stolnjaci i sl. Krojači mogu raditi u industrijskim postrojenjima ili u obrtničkim radionicama. Krojači zaposleni u industriji izrađuju odjeću za široko tržište. Oni su često specijalizirani za pojedinu radnu operaciju ili skupinu radnih operacija. Krojači u obrtničkim radionicama rade za uže tržište ili po narudžbi. Najčešće izrađuju odjeću po mjeri, a prema potrebi popravljaju i preinačuju sašivenu odjeću. Obavljaju sve opisane faze rada na pojedinom proizvodu, uključujući uzimanje mjere i jednu probu ili više proba prije dovršavanja predmeta. U obrtničkoj krojačkoj radionici ima mnogo ručnoga rada, dok u industriji prevladava rad na strojevima.
    Posao krojača sastoji se od sljedećih radnih operacija: izradbe kroja prema zadanim mjerama i modelu, polaganja materijala na stol za krojenje, strojnog ili ručnog rezanja materijala po šabloni, sortiranja i pripremanja skrojenih dijelova, sastavljanja skrojenih dijelova u konačni proizvod pomoću stroja za šivanje, stroja za obamitanje, stroja za porubljivanje i stroja za izradbu rupica. Završne su faze našivanje dugmadi te strojno ili ručno glačanje. U svom radu krojač upotrebljava razne materijale i pribor, npr. tkanine različita sastava, kožu, krzno, konac, dugmad, zatvarače i ukrase. Ovisno o fazi rada, služi se različitim alatima i strojevima: iglama, škarama, krojačkim metrom, glačalom, trokutom, ravnalom, lutkom za probu, ravnošivajućim strojem, kompjutoriziranim šivaćim strojem, strojem za obamitanje, strojem za izradu rupica, strojem za porubljivanje, električnim nožem za krojenje, strojem za glačanje i strojem za krojenje.

Radni uvjeti

    Krojač radi u zatvorenim prostorijama uz prirodnu ili umjetnu rasvjetu. Pojedine faze rada obavlja isključivo stojeći (krojenje), dok je strojno šivanje isključivo u sjedećem položaju. Zbog prisilnog položaja u kojem krojač radi, njegov je posao fizički naporan. Krojač radi uz buku strojeva i tekstilnu prašinu. Prisutna je opasnost od ranjavanja oštrim alatom, strojem za rezanje te od opeklina prilikom ručnog glačanja, pa se treba strogo držati propisanih mjera zaštite na radu. U industriji je rad organiziran serijski i u smjenama, a kod obrtnika često nema strogo određenog radnog vremena.

Poželjne osobine

    Krojač treba imati dobar vid na blizinu, dobru okulo-motornu koordinaciju, sposobnost prostornog predočavanja, dobru ručnu spretnost i spretnost prstiju. Treba dobro rhtmoznavati boje i njihove nijanse. S obzirom na uvjete rada, poželjno je dobro zdravlje, osobito lokomotornog sustava. Krojači u obrtničkim radionicama trebali bi biti kreativni u stvaranju novih modela odjeće te strpljivi u kontaktu s korisnicima usluga.

Osposobljavanje i zapošljavanje

    Za obavljanje poslova krojača potrebno je, nakon završene osnovne škole, završiti trogodišnju industrijsku ili obrtničku školu tekstilnog smjera. Školovanje uključuje usvajanje teoretskih znanja i praktičnih vještina. Školovanje se može nastaviti u istoj školi do razine tekstilnog tehničara.
    Nakon završenog školovanja krojači se zapošljavaju u odjevnoj industriji, tekstilnoj industriji i kod obrtnika. Perspektiva zapošljavanja u industriji nešto je slabija nego kod obrtnika.

Bliska zanimanja

    Krojaču su bliska zanimanja krznar, šivač, galanterist i tekstilni tehničar.