Upozorenje
Sadržaji ovih stranica se ne obnavljaju, pa su mnogi podaci o zanimanjima zastarjeli. Ipak, kritičan korisnik može naći korisne informacije o svojim interesima i s njima povezanim zanimanjima. Aktualne informacije o zanimanjima i uvjetima rada treba dopuniti iz drugih izvora.

Cvjećari

Opis poslova

Cvjećari    Cvjećari nabavljaju, aranžiraju i prodaju sve vrste cvijeća. Oni rade u cvjećarnicama, a radni dan im započinje podrezivanjem cvijeća i uređenjem radnoga prostora. Svakodnevno izrađuju prigodne cvjetne aranžmane i bukete za neposrednu prodaju ili po narudžbi (npr. vjenčanje, rođenje djeteta, vjerski blagdani, pogrebi). Osnovni alat kojim se služe jesu nož, škare, žica, ukrasne vrpce i papiri, spužva, prskalice za vodu, boje i pištolj za plastiku. Cvjećari uređuju i interijere hotela, banaka, restorana i državnih ustanova. U tom poslu osmišljavaju estetski najbolja rješenja te prema vlastitoj zamisli izrađuju aranžmane i ukrašavaju prostor.

Radni uvjeti

    Svoje poslove cvjećari obavljaju stojeći, često u skučenim cvjećarnicama, na temperaturi koja ne bi smjela biti viša od 18°C (neke vrste cvijeća čak zahtijevaju temperaturu od 12°C). Rade u stalnom dodiru s vodom, vlažnom zemljom i stabljikama cvijeća. Cvjećari rade 7 sati dnevno, 6 dana u tjednu, izmjenjujući se u jutarnjim i poslijepodnevnim smjenama. Tempo rada je pojačan vikendima (svadbe, proslave) i blagdanima (npr. Božić), pa se često događa da cvjećari rade dok većina ljudi slavi.

Poželjne osobine

    Izradba cvjetnih aranžmana i ukrašavanje interijera umjetnički je posao, pa stoga cvjećari moraju biti kreativni i imati smisao za skladno i lijepo. Razlikovanje boja nužan je preduvjet za obavljanje tih poslova. No, osim estetskog smisla, cvjećari moraju imati razvijenu spretnost ruku i prstiju kako bi mogli provesti ideju u djelo. Budući da je cvjećarstvo uslužna djelatnost, cvjećarima ljubaznost i uslužnost važne su u poslu. Oni moraju pažljivo saslušati želje i potrebe kupaca ili naručilaca posla te ponuditi najbolje rješenje za određenu prigodu. Teže kronične bolesti, kao npr. reumatoidni artritis ili alergije na cvjetni pelud, u potpunosti su zapreke obavljanju zanimanja cvjećara.

Osposobljavanje i napredovanje

    Cvjećari se školuju po trogodišnjem srednjoškolskom programu. Takve programe nude srednje škole u Čakovcu, Marčan-Vinici, Osijeku, Rijeci, Šibeniku, Zadru i Zagrebu. Tijekom cijelog školovanja cvjećari u podjednakom omjeru slušaju teoretsku nastavu i obavljaju stručnu praksu. Nakon završetka bilo koje druge srednje škole postoji mogućnost osposobljavanja za zanimanje aranžera cvijeća na tromjesečnom tečaju (npr. u Otvorenom sveučilištu u Zagrebu). Za otvaranje vlastite cvjećarnice nužan je uvjet trogodišnje radno iskustvo i položen majstorski ispit.
    Mnogi cvjećari sudjeluju na državnim natjecanjima i izložbama cvijeća. Najuspješniji se mogu dodatno školovati u Švicarskoj ili Nizozemskoj. Takvo obrazovanje kasnije im omogućava dobivanje statusa sudaca u ocjenjivačkom žiriju, što je najviši stupanj napredovanja u ovom zanimanju.

Bliska zanimanja

    Zanimanju cvjećara donekle su slična zanimanja vrtlara i aranžera.