Upozorenje
Sadržaji ovih stranica se ne obnavljaju, pa su mnogi podaci o zanimanjima zastarjeli. Ipak, kritičan korisnik može naći korisne informacije o svojim interesima i s njima povezanim zanimanjima. Aktualne informacije o zanimanjima i uvjetima rada treba dopuniti iz drugih izvora.

Inženjeri tekstilne tehnologije

Opis poslova

    Inženjeri tekstilne tehnologije organiziraju i koordiniraju proizvodnju u tekstilnoj industriji te dizajniraju tekstil i odjeću. Tekstilna industrija obuhvaća proizvodnju i preradbu vlakana i pređe te preradbu tkanina i pletiva u odjevne predmete.
    Inženjeri tekstilne tehnologije ispituju elastičnost vlakana i čvrstoću tkanina. Ako je potrebno, osmišljaju postupke za njihovo oplemenjivanje i nadgledaju proces oplemenjivanja. Kako bi bili sigurni u kvalitetu sredstava za oplemenjivanje, ispituju njihova kemijska i fizikalna svojstva. Osim toga, nadgledaju procese bojenja tkanina i ispituju kvalitetu bojila. Dio inženjera tekstilne tehnologije obavlja organizacijske poslove u tekstilnoj industriji. Oni predlažu načine rješavanja problema u proizvodnji, međuljudskim odnosima, odnosima s poslovodstvom te problema na tržištu.
    Dio se inženjera tekstilne tehnologije bavi i dizajnom odjeće i uzoraka za tkanine. Oni izrađuju crteže, skice i modele tkanina i odjevnih predmeta. Za svaki probni model određuju količinu potrebnog materijala, način i vrijeme izradbe. Na osnovi toga odabire se model koji će se proizvoditi. Inženjeri tekstilne tehnologije koji se pretežno bave dizajnom redovito moraju pratiti modne trendove. Oni sudjeluju na sajmovima mode i modnim revijama, na kojima izlažu vlastite modne kolekcije za određenu namjenu i sezonu.
    Inženjeri tekstilne tehnologije služe se u radu kompjutorima, priborom za crtanje, kemijskima sredstvima, bojilima, termometrom, higrometrom te instrumentima za ispitivanje elastičnosti i čvrstoće vlakana. Prema potrebi, upotrebljavaju strojeve i alate koji se i inače rabe u tekstilnoj struci.

Radni uvjeti

    Posao se dijelom obavlja u uredskim radnim uvjetima pri prirodnoj ili umjetnoj rasvjeti, a zahtijeva stajanje i sjedenje. Prema potrebi, inženjer tekstilne tehnologije odlazi i u radne prostorije i pogone, gdje vlada buka strojeva i tekstilna prašina i gdje se osjeća miris boja i isparavanje kemikalija.

Poželjne osobine

    Inženjeri tekstilne tehnologije trebaju imati dobar vid na blizinu, a osobito dobro moraju razlikovati boje i njihove nijanse. Poželjno je da imaju razvijenu sposobnost prostornog predočavanja, kao i sposobnost brzog uočavanja detalja, oblika i odnosa među površinama. Za one koji se bave dizajnom izvanredno je važno i da su kreativni i da imaju smisla za estetsko kombiniranje boja i nijansi. Ako organiziraju i rukovode radom tekstilne proizvodnje, poželjno je da imaju razvijene organizatorske sposobnosti i da lako mogu ostvariti dobar odnos sa suradnicima.

Osposobljavanje

    Inženjeri tekstilne tehnologije školuju se na tekstilno-tehnološkom fakultetu. Studij traje 5 ili 9 semestara. Nakon 5 semestara stječu se zvanja: inženjer tekstilno-mehaničke tehnologije, inženjer tekstilno-kemijske tehnologije, inženjer odjevne tehnologije i viši dizajner za tekstil i odjeću. Nakon 9 semestara stječe se zvanje diplomiranog inženjera tekstilne tehnologije.

Bliska zanimanja

    Inženjeru tekstilne tehnologije bliska su i srodna zanimanja tekstilnih tehničara svih profila, grafičkog dizajnera i inženjera kemijske tehnologije.