Upozorenje
Sadržaji ovih stranica se ne obnavljaju, pa su mnogi podaci o zanimanjima zastarjeli. Ipak, kritičan korisnik može naći korisne informacije o svojim interesima i s njima povezanim zanimanjima. Aktualne informacije o zanimanjima i uvjetima rada treba dopuniti iz drugih izvora.

Staklopuhači

Opis poslova

Staklopuhači    Staklopuhači ručno ili strojno izrađuju šuplje staklene predmete, kao npr. čaše, pehare, boce, laboratorijsko posuđe itd. Osnovna sirovina za proizvodnju stakla jest kremeni pijesak, kojem se kao pomoćne sirovine dodaju razni kemijski spojevi.
    Staklo se dobiva taljenjem izmiješanih sirovina pri vrlo visokoj temperaturi. Za taljenje staklene sirovine služe posebne koritaste peći ili peći u koje se stavljaju lonci izrađeni od vatrostalne gline. Nakon taljenja, talina se boji i bistri. Staklena talina prerađuje se u staklene predmete postupcima puhanja, valjanja, izvlačenja i prešanja.
    Ručno se predmeti mogu izrađivati puhanjem staklene taline ili puhanjem i oblikovanjem staklenih cijevi ili šipki (staklenih poluproizvoda). Staklopuhači ručno izrađuju laboratorijski pribor i posuđe, npr. epruvete, pipete, graduirane birete, retorte, toplomjere, tlakomjere, ukrasne staklene predmete, neonske cijevi za reklamne natpise, različite vrste staklenih instrumenata itd. Prije izradbe staklopuhač proučava nacrt predmeta koji treba napraviti. Prema nacrtu odabire vrstu staklene cijevi ili šipke potrebne debljine, dužine i promjera. Pri oblikovanju predmeta krajeve cijevi ili šipke pridržava rukama, a sredinu zagrijava nad plinskim plamenikom. Kad je staklo dovoljno zagrijano, ono omekša. Staklopuhač tada okretanjem i povremenim puhanjem daje staklenoj cijevi željeni oblik. Ako izrađuje složeniju staklenu aparaturu, prethodno oblikovane sastavne dijelove spaja zavarivanjem na plamenu. Prema potrebi, naknadno navaruje staklene dijelove, npr. drške, nogice, stalke i sl. Izrađuje potrebne otvore i zataljuje rubove predmeta.
    Ručnu izradbu predmeta puhanjem staklene taline, osobito izradbu staklene ambalaže, danas je gotovo potpuno zamijenila automatizirana strojna proizvodnja. U industrijskoj proizvodnji boca (za vino, pivo, mineralnu vodu itd.), žarulja i sličnih predmeta koriste se komplicirani strojevi za puhanje. Radnici u industrijskoj proizvodnji staklenih predmeta pokreću i zaustavljaju strojeve, opslužuju ih, prema potrebi zamjenjuju dijelove i nadziru njihov rad.

Radni uvjeti

    Staklopuhači rade u tvornicama ambalažnog stakla, u tvornicama laboratorijskog posuđa i drugih staklenih predmeta. Mogu se zaposliti i u obrtničkim radionicama za izradbu unikatnih staklenih predmeta.
    Rad se odvija u zatvorenoj prostoriji uz povišenu temperaturu. Staklopuhači koji izrađuju predmete izravno iz staklene taline rade stojeći, uz povremeno sagibanje tijela. Pri izradbi predmeta od gotovih staklenih cijevi ili šipki mogu raditi i sjedeći. U radu se služe nožem za rezanje stakla, razvrtačem, brusilicom, kalupima za oblikovanje predmeta i posebnim plinskim plamenikom, u koji se uz plin dovodi i komprimirani zrak. Za izradbu predmeta puhanjem staklene taline koriste se šupljom željeznom cijevi – puhaljkom. Zbog rada uz otvoreni plamenik ili s vrelom staklenom talinom, izloženi su zadobivanju opekotina. Prema potrebi, tijekom rada nose zaštitnu odjeću i obuću.

Poželjne osobine

    Staklopuhači trebaju imati prije svega zdrava pluća i srce. Važne su sposobnosti spretnost ruku i prstiju te dobar vid i razlikovanje boja. Poželjna je sposobnost prostornog predočavanja. Staklopuhači trebaju imati dobru usmjerenost pažnje i biti precizni, ustrajni i uredni u radu. Pojedinci koji puhanjem izrađuju unikatne staklene predmete trebaju biti kreativni i imati smisla za estetsko oblikovanje.

Osposobljavanje

    Školovanje za zanimanje staklopuhača provodi se u obrtničkim i industrijskim graditeljskim školama. Školovanje traje tri godine. U tvornicama staklenih proizvoda organiziraju se tečajevi na kojima se radnici dodatno stručno usavršavaju za rad na strojevima za izradbu staklenih proizvoda.

Bliska zanimanja

    Zanimanju staklopuhača bliska su zanimanja staklorezača i staklobrusača zbog istog materijala kojim rade. Kako rade s rastaljenim materijalom, određene sličnosti imaju i s ljevačima.