Upozorenje
Sadržaji ovih stranica se ne obnavljaju, pa su mnogi podaci o zanimanjima zastarjeli. Ipak, kritičan korisnik može naći korisne informacije o svojim interesima i s njima povezanim zanimanjima. Aktualne informacije o zanimanjima i uvjetima rada treba dopuniti iz drugih izvora.

Galanteristi

Opis poslova

    Galanteristi izrađuju i popravljaju torbe, naprtnjače, cerade, lisnice, remenje, navlake za oružje, rokovnike i slične predmete. U radu se koriste prirodnom i umjetnom kožom, podstavom, sintetičkim koncem, ljepilom, bojama i raznim galanterijskim ukrasima.
    Prema dobivenom ili samostalno kreiranom modelu, galanterist uzima određenu vrstu materijala i kroji dijelove budućeg proizvoda. Ako izrađuje proizvod od prave kože, skrojene komade stanjuje u stroju za tančanje dok ne dobije potrebnu debljinu. Pripremljene komade obilježuje šilom ili košću za podvijanje, da bi se u kasnijem postupku znalo gdje i kako prošivati i sastavljati komade u konačni proizvod. Pojedine dijelove lijepi ručno i zatim ih sastavlja strojnim šivanjem. Neke proizvode na kraju ukrašava metalnim ili drugim ukrasima. Galanterist se služi raznim alatima i strojevima. Osnovni alati i strojevi jesu: krojački nož, čekić, šilo, kost za podvijanje, škare, metar, probijači, nabijači, stroj za krojenje, stroj za tančanje kože, stroj za šivanje i stroj za prešanje kože.

Radni uvjeti

    Galanterist radi u zatvorenoj prostoriji pri prirodnoj ili umjetnoj rasvjeti. U galanterijskoj industriji rad je organiziran serijski i, prema potrebi, u smjenama. U prostoriji u kojoj galanterist radi osjećaju se mirisi ljepila, kože i boje te prašina od tekstila, prirodne i umjetne kože. Postoji opasnost od ranjavanja oštrim alatima te pri radu na strojevima. Budući da su ljepila izrađena na bazi benzina, vreba i opasnost od požara. Zbog toga se valja pridržavati se propisanih mjera zaštite na radu.

Poželjne osobine

    Galanterist treba imati dobro razvijenu ručnu spretnost i spretnost prstiju, osjet opipa, dobar vid na blizinu, razlikovanje boja i nijansi te okulomotornu koordinaciju, kao i sposobnost prostornog predočavanja i shvaćanja odnosa među površinama. To je osobito važno u fazi kreiranja i krojenja proizvoda. Poželjna je kreativnost u stvaranju novih modela.

Osposobljavanje i zapošljavanje

    Nakon završene osnovne škole galanteristi moraju završiti trogodišnje školovanje u industrijskoj ili obrtničkoj školi za zanimanje galanterista. Školovanje mogu nastaviti u tehničkoj ili majstorskoj školi. Galanteristi se zapošljavaju u galanterijskoj industriji ili kod obrtnika. Mogu otvoriti i vlastiti obrt.

Bliska zanimanja

    Galanteristu su srodna zanimanja krznara, obućara, krojača i šivača.