Upozorenje
Sadržaji ovih stranica se ne obnavljaju, pa su mnogi podaci o zanimanjima zastarjeli. Ipak, kritičan korisnik može naći korisne informacije o svojim interesima i s njima povezanim zanimanjima. Aktualne informacije o zanimanjima i uvjetima rada treba dopuniti iz drugih izvora.

Pedikeri i menikeri

Opis poslova

    Pedikeri njeguju kožu stopala i prstiju na nogama te nokte na nogama. Manikeri njeguju kožu šake te prste i nokte na rukama. Pritom odstranjuju otvrdnulu i sasušenu kožu, uklanjaju žuljeve, uređuju uraštene i deformirane nokte i lakiraju ih. Koriste se različitim kozmetičkim sredstvima u obliku masti, lakova i krema te raznim alatima i priborom: škarama i kliještima različitih izvedbi, turpijama, nožićima, specijalnim kamenima, četkicama, vatom, raznim posudama i antiseptičkim sredstvima.
    Pedikeri započinju svoj rad pregledom stopala i prstiju noge klijenta koji sjedi na posebnoj visokoj sjedeljci ili leži. Pritom je upoznaju s budućim zahvatima, posebno s onima koji mogu biti bolni. Pošto prirede potreban pribor i operu i dezinficiraju nogu koju tretiraju, počinju provoditi predviđene zahvate.
    Pedikeri uranjaju nogu u kupku od vruće vode, u koju stavljaju mirisnu sol ili neko drugo omekšavajuće sredstvo. Nakon omekšavanja ogrubjele kože s izumrlim stanicama sa peta i tabana pristupaju njezinu odstranjivanju. Za tanje naslage upotrebljavaju turpije i specijalni kamen, za deblje naslage poseban nožić. Da koža ne ostane hrapava, pedikeri nakon toga nanose hranjivu kremu na stopala, što kombiniraju s masažom.
    Tvrda i bolna žuljevita koža priprema se za odstranjivanje u više dana, tako što pediker postavlja flastere ili povoje sa sredstvom za omekšavanje na žulj. Za rastvaranje rožnate mase upotrebljavaju se kemijska sredstva u obliku masti ili tekućina, koja nanose oprezno na žulj, kako se ne bi oštetila koža oko žulja. Zdravu kožu oko žulja pedikeri mogu zaštititi nekom neutralnom mašću.
    Žuljevi su zadebljanja sa šiljastim korijenom koji duboko prodire u kožu i izaziva bolove. Zato mehaničko odstranjivanje rožnatih naslaga nožićem pedikeri provode sloj po sloj, pažljivo i strpljivo. Nakon uklanjanja žulja ostaje udubljenje sa žućkastim rubovima i tamnom točkom u sredini, koju pedikeri namažu sredstvom za rastvaranje rožnate kože, a okolinu dezinficiraju.
    Nokte na nogama režu ravno, kako ne bi došlo do njihova urastanja u okolnu kožu. Treba li ih lakirati, najprije komadićem vate natopljenim sredstvom za skidanje laka očiste stari lak. Nakon skidanja laka noge treba dobro oprati. Prije nanošenja laka pedikeri postavljaju komadiće vate ili plastične jezike između prstiju, koji onemogućuju njihovo dodirivanje. Lak nanose počevši od palca pokretima od korijena prema vrhu nokta u tri tanka ravnomjerna sloja, čekajući da se svaki premaz osuši prije nego što se nanese sljedeći. Zbog poboljšanja postojanosti premaza pedikeri nanose bezbojni lak preko laka u boji. Boju laka određuju prema laku na rukama i ružu na usnama.
    Manikeri uglavnom uređuju samo nokte na ruci, jer su hrapava koža i žuljevi na rukama rjeđa pojava. Prije obrezivanja nokata treba ih oprati mekanom spužvom. Nokte manikeri režu škarama ovalna oblika. Izbor dužine nokata ovisi o njihovu obliku i kvaliteti. U pravilu ih podrezuju tako da budu duži za milimetar od vrhova prstiju, a nikako kraći od mesnata vrha prsta. Turpijicom fino zaobljuju nokte kratkim i ujednačenim pokretima.
    Zbog rasta nokta kožica na njegovoj donjoj strani može se rascijepiti. Tako nastaju zanoktice u korijenu nokta. Manikeri ih omekšavaju i potom uklanjaju nožićem ili pincetom. Da se spriječe zanoktice, pedikeri kožicu trajno odvajaju od nokta tako da je u više navrata lagano potiskuju štapićem s gumenim završetkom prema korijenu nokta. Na kraju tretmana ruku manikeri utrljavaju hranjive vitaminske kreme u kožu, masirajući je.
    Manikeri lakiraju nokte na rukama na isti način na koji pedikeri lakiraju nokte na nogama. Kratke i pravokutne nokte premazuju od dna do vrha, široke nokte premazuju tako da sa svake strane ostane uska nenamazana uzdužna crta, zbog čega će nokti vizualno izgledati duži, a duge i uske nokte premazuju tako da se boja ne nanosi na dio nokta u obliku polumjeseca pri samom korijenu nokta. Manikeri postavljaju i umjetne nokte specijalnim ljepilom.
    Pedikeri daju preporuke za izbor pravilne cipele, koja je udobna i omogućuje pravilnu cirkulaciju krvi u stopalima, te za izbor uložaka za cipele. Manikeri pak daju preporuke za pravilnu njegu kože i nokata na rukama. Osim navedenih poslova, pedikeri i manikeri stalno održavaju čistoću svoga pribora sterilizacijom te nabavljaju potrebne kozmetičke preparate i pribor.

Radni uvjeti

    Pedikeri i manikeri rade u jutarnjoj ili poslijepodnevnoj smjeni. Borave u zatvorenom prostoru u pedikerskim salonima ili zajedno s kozmetičarima i šminkerima u salonima ljepote. Rade stojeći ili sjedeći, kojiput u pognutom položaju. S kozmetičkim pripravcima koje koriste dolaze u neposredan dodir rukama, ako ne navuku zaštitne rukavice.

Poželjne osobine

    Pedikerima i manikerima trebaju dobar vid te ručna spretnost i usklađenost pokreta. Osobe koje imaju poteškoća s kralježnicom i tremor prstiju ili ruku ne mogu udovoljiti zahtjevanom radnom položaju i preciznosti rada. Strpljivost pri provođenju tretmana te smisao za komunikaciju nužni su u ovom poslu.

Osposobljavanje

    Pedikeri i manikeri osposobljuju se u srednjoj trogodišnjoj obrtničkoj školi koja školuje kozmetičare i pedikere. Manikeri, nakon što dobiju posao u nekom od salona za uljepšavanje, trebaju svladati vještine manikiranja radnim iskustvom i seminarima koje organiziraju proizvođači kozmetike.

Zapošljavanje

    Pedikeri mogu raditi i u lječilišnim ustanovama, koje osim liječenja pružaju i usluge njege tijela. Osim u salonima ljepote, manikeri su profesionalno angažirani za uljepšavanje glumaca, voditelja i manekena u kazališnim, filmskim, televizijskim i modnim ustanovama i projektima.

Bliska zanimanja

    Pedikerima i manikerima bliska su zanimanja koja se bave uljepšavanjem kože lica i tijela, a to su frizeri, kozmetičari i šminkeri.