Upozorenje
Sadržaji ovih stranica se ne obnavljaju, pa su mnogi podaci o zanimanjima zastarjeli. Ipak, kritičan korisnik može naći korisne informacije o svojim interesima i s njima povezanim zanimanjima. Aktualne informacije o zanimanjima i uvjetima rada treba dopuniti iz drugih izvora.

Šminkeri

Opis poslova

    Šminkeri ili vizažisti uljepšavaju kožu lica i usana te kapke, obrve i trepavice. Pri tome se koriste različitim sredstvima u obliku tekućina, pudera, krema, gelova i namaza, koja nanose kistovima, četkicama, jastučićima, spužvicama, olovkama ili jagodicama prstiju. Šminkanje je dekorativni tretman lica, jer šminkeri nastoje licu dati privlačan izgled. Prikladnim izborom sredstava i boja te njihovim posebnim rhtmoredom oni nastoje pokriti ili učiniti manje uočljivim nesavršenosti lica.
    Na početku kratkim razgovorom s osobom koju šminkaju šminkeri upoznaju njezine želje i preferencije, prethodne načine šminkanja i osobine kože lica. Pritom predlažu različite zahvate šminkanja u skladu sa svojstvima kože te definiraju postupak koji slijedi. Boju i rhtmored šminke usklađuju s bojom puti, bojom kose, dobi dana, dobi osobe, odjećom uz koju se šminka nosi. Određuju i načine korekcije oblika lica, usana i očiju, kako bi učinak korekcije bio što prirodniji, što znači neupadljiv.
    Prije nanošenja šminke kožu lica treba zaštititi i pružiti joj potrebnu vlagu. Za to šminkeri upotrebljavaju gelove za masnu i normalnu kožu i hidratantne kreme za suhu kožu, koje ravnomjerno nanose jagodicama prstiju na lice i kožu vrata. Korektorom, koji može biti u obliku tekućine ili namaza, šminkeri u tankom sloju i u boji koja odgovara boji puti pokrivaju podočnjake, ožiljke, prištiće i druge neželjene pojave na koži. Preko korektora nanose podlogu u obliku tekućeg pudera vlažnom spužvicom kojom se ujednačuje boja puti. Da se učvrsti podloga i spriječi sjajnost kože, šminkeri preko tekućeg pudera, nanose puder u prahu jastučićem ili debelim kistom. Potom uljepšavaju kapke, obrve i trepavice, kako bi se oko naglasilo i prividno učinilo izduženijim i većim. Kistom ili olovkama na kapke nanose sjenila različite boje koje se prelijevaju, a daju privid dubine i plastičnosti. Obrve češljaju četkicom, potamnjuju tamnim sjenilima ili prorjeđuju pincetom. Na trepavice nanose maskaru u dva sloja: prvi u boji trepavica, a drugi u izabranoj boji. Poseban alat za kovrčanje trepavica šminkeri rabe ako osoba koju šminkaju ne želi maskaru.
    Da bi lice djelovalo svježije, šminkeri nanose rumenilo na obraze debelim mekanim kistom od vrha prema sredini obraza. Za bojenje usnica služe im olovke i ruževi. Najprije vanjski rub usana ocrtaju olovkom u nijansi ruža, kako se ruž ne bi razlijevao. Rub donje usne iscrtavaju u jednoj liniji, a na vrhu gornje usne, zbog ljepšeg kasnijeg izgleda obojenih usana, dvije linije treba prekrižiti. Šminkeri premazuju usnice ružem u tankom sloju koji mora pokriti cijelu površinu, a višak ruža uklanjaju tako da na usne prislone papirnati rupčić. Ruževe šminkeri mogu pokriti sjajilom u nijansi ruža.
    Osim tretmana lica, šminkeri predlažu i nabavu pribora za šminkanje, daju stručne savjete o samostalnom šminkanju te kreiraju nove kombinacije boja i izglede lica u skladu s modnim trendovima. U tomu im pomažu informatički programi za simuliranje izgleda lica, uz razne zahvate šminkanja.

Radni uvjeti

    Šminkeri rade u zatvorenim, dobro osvijetljenim i prozračenim prostorijama u jutarnjoj i poslijepodnevnoj smjeni ili dvokratno. U radu stoje ili se naslanjaju na visoke stolice. Izloženi su različitim mirisima sredstava koja primjenjuju, a s nekima dolaze u dodir kožom ruku. Rade li u timu, surađuju s frizerima, koji uljepšavaju kosu, kozmetičarima, koji njeguju kožu lica i tijela, a katkada i sa stilistima, koji predlažu odjeću i obuću prema modi, obliku tijela i situaciji u kojoj se ona nosi.

Poželjne osobine

    Šminkerima su potrebni dobar vid, ručna spretnost i dobra usklađenost pokreta. Tremor prstiju ili ruku nepoželjan je i smanjuje brzinu i točnost šminkanja. Osjećaj za usklađivanje boja pridonijet će zadovoljstvu uslugom u korisnika tretmana, a komunikativnost i jasno te precizno izražavanje olakšat će davanje traženih savjeta. Uza sve to važna je izvanredna strpljivost u provođenju tretmana. Interes šminkera za kontinuirano praćenje vrsta sredstava za šminkanje i primjenu noviteta povećava kvalitetu i privlačnost njihove usluge.

Osposobljavanje

    Šminkeri se osposobljuju za navedene poslove nakon završene srednje četverogodišnje obrtničke škole koja školuje kozmetičare. Dobiju li kao kozmetičari posao u nekom od salona za uljepšavanje, uz rad i interne tečajeve svladavaju vještine šminkanja. Pritom im pomaže praćenje modnih trendova u magazinima i drugim vizualnim medijima.

Zapošljavanje

    Osim u salonima za uljepšavanje, šminkeri mogu raditi na filmu, u kazalištu i na televiziji, uljepšavajući glumce i voditelje, a angažiraju se i za uljepšavanje manekena na modnim manifestacijama. Uz višegodišnje iskustvo mogu otvoriti ili voditi vlastiti salon ljepote.

Bliska zanimanja

    Šminkerima bliska zanimanja jesu sva ona koja se bave uljepšavanjem lica i tijela, a to su kozmetičari, frizeri, pedikeri i manikeri.