Upozorenje
Sadržaji ovih stranica se ne obnavljaju, pa su mnogi podaci o zanimanjima zastarjeli. Ipak, kritičan korisnik može naći korisne informacije o svojim interesima i s njima povezanim zanimanjima. Aktualne informacije o zanimanjima i uvjetima rada treba dopuniti iz drugih izvora.

Frizeri

Opis poslova

Frizeri    Frizeri šišaju kosu, oblikuju frizuru, manikiraju nokte, uređuju trepavice i obrve, a muškarcima briju i šišaju bradu i brkove. Zajedno s kozmetičarima, šminkerima i modnim dizajnerima, oni vode računa o našem izgledu.
    Da bi frizeri zadovoljili stranke, važno je da se precizno i jasno dogovore o frizuri koju stranka želi. Kako bi se što bolje sporazumjeli, često se služe frizerskim modnim revijama i časopisima. Dogovoru moraju posvetiti punu pozornost, jer ukoliko u tome pogriješe, cijelu frizuru mogu napraviti pogrešno. Tek potom počinju tretirati kosu.
    Frizeri peru kosu, šišaju je, kovrčaju i boje te oblikuju frizuru. Dok peru kosu, šamponiraju je i masiraju joj vlasište, ispiru je i njeguju zaštitnim preparatima, koji odgovaraju vrsti i kvaliteti kose. Potom odabiru pribor za šišanje – to mogu biti škare, britva ili mašinica za šišanje – i skraćuju kosu u skladu s dogovorom. Prilikom bojenja kose ili pramenova pripremaju kemikalije za bojenje i određuju vrijeme držanja boje na kosi te potom ravnomjerno nanose boju. Pošto je proteklo vrijeme potrebno da kemikalije djeluju, frizeri detaljno ispiru kosu i na nju nanose zaštitne preparate. Kad kovrčaju kosu, frizeri biraju i stavljaju uvijače te nanose ondulacijsku kemikaliju. Kemikaliju skidaju pranjem, nakon što prođe dovoljno vremena za njezino djelovanje. Frizuru potom oblikuju na dva načina: pomoću četki i fena ili uvijača i haube. Da bi frizura bila postojanija, katkada stavljaju i učvršćivače.
    Osim toga, frizeri često ženama uređuju nokte te boje trepavice i obrve. Nokte uređuju rašpicom za nokte i škaricama, a katkada ih i lakiraju, a ruke njeguju kremom. Prilikom bojenja trepavica i obrva postupaju slično kao i kod bojenja kose, samo što moraju posvetiti posebnu pozornost zaštiti očiju i kože oko njih. Frizeri muškarcima šišaju ili briju bradu i brkove. Prilikom brijanja moraju biti vrlo pažljivi i precizni, jer oštrom britvom mogu stranku porezati. Ipak, u posljednje vrijeme muškarci se uglavnom briju sami, jer im današnji kvalitetni žileti i brijaći aparati to omogućuju.

Radni uvjeti

Frizeri rade u zatvorenom prostoru, u dobrim klimatskim uvjetima. Saloni u kojima rade najčešće su ugodni, kako bi privukli što više stranaka. U njima je toplo, osvjetljenje je ugodno, a mnogobrojni časopisi stoje na rhtmolaganju onima koji žele odabrati frizuru ili prikratiti vrijeme.
    Rad frizera srednje je naporan i zahtijeva aktivnost gotovo svih mišića, a osobito mišića prstiju i ruku te mišića nogu. Kako mnogo vremena provode stojeći, frizeri znaju patiti od oštećenja krvožilnog sustava i iskrivljenja kralježnice, a zbog čestog kontakta s kemikalijama moguće su i alergijske reakcije. Osobe s takvim problemima ne bi se trebale odlučivati za zanimanje frizera, jer su upravo profesionalne bolesti – uz nezadovoljstvo poslom – glavni razlozi napuštanja frizerskog poziva. Ritam rada vezan je uz konkretne radne zadatke i određen je njima, a brzina rada je umjerena i podređena preciznosti posla. Ipak, frizeri ne smiju biti spori, kako stranke ne bi dugo čekale. Iako rad frizera može biti kreativan, ipak dolazi do čestog ponavljanja radnih zadataka.

Poželjne osobine

    Frizeri nužno moraju imati razvijenu spretnost ruku i prstiju, a općenito moraju biti pokretljivi i spretni. Moraju imati i dobar vid i sposobnost razlikovanja boja, iako i pojedinci s korigiranim vidom mogu raditi ovaj posao. Važno je da imaju zdrave noge – da nemaju izrazito spuštena stopala ni proširene vene. Također je važno da nisu alergični na kemikalije kojima se trebaju služiti. Poželjno je da su komunikativni, da se s lakoćom izražavaju, da su ljubazni i da vole raditi s ljudima. Trebali bi imati razvijen smisao za lijepo te bi, kao i u svakom poslu sa strankama, trebali izgledati uredno. Za one koji vode vlastite salone potrebno je da imaju sklonosti prema poduzetništvu i izražene organizacijske sposobnosti.

Osposobljavanje i napredovanje

    Obrazovanje za frizera traje tri godine, što uključuje nastavu u obrtničkoj frizerskoj školi i praksu u nekom od frizerskih salona. Nastava i praksa izmjenjuju se svaki tjedan, tako da učenici jednako vremena provode pohađajući predavanja koliko i radeći u frizerskom salonu. Da bi se učenik mogao upisati u frizersku školu, potrebno je da ima potpisan ugovor o obavljanju prakse s nekim frizerskim salonom.
    Nakon uključivanja u posao mladi frizeri ne mogu odmah raditi sve poslove. U početku samo dočekuju i ispraćaju stranke i peru im kosu. Pomalo njihovi zadaci postaju sve složeniji (kovrčaju kosu, nanose boju), a na kraju postaju potpuno spremni za frizerski posao i samostalno mogu obavljati sve frizerske zadatke. Nakon prakse u frizerskom salonu mladi frizeri mogu položiti majstorski ispit. Mogućnost napredovanja u frizerskom je poslu mala. U većim salonima frizeri mogu napredovati do voditelja salona. Jedan je od načina napredovanja i polaganje majstorskog ispita, koji omogućuje otvaranje vlastita salona.

Zapošljavanje

    Frizeri se zapošljavaju u frizerskim salonima ili ih sami vode. Uglavnom ne mijenjaju mnogo salone u kojima rade, jer je zadržavanje stalnih stranaka jedan od načina da se vidi uspješnost u poslovanju. Uspješniji saloni i bolji frizeri imat će više stalnih, zadovoljnih stranaka. Tradicija nekog salona čini ga boljim i kvalitetnijim. S druge strane, atraktivni saloni moderna izgleda privlače mlađe stranke. Manji broj frizera zapošljava se na televiziji, kazalištu i filmu. Njihova je zadaća da glumcima urede frizure prije nastupa. Tada usko surađuju sa šminkerima i drugim osobljem.
    Tijekom sljedećih nekoliko godina očekuje se veća potražnja za frizerima. U skladu s demografskim trendovima očekuje se porast broja stanovnika u većim gradovima, što bi moglo rezultirati otvaranjem većeg broja frizerskih salona.

Bliska zanimanja

Zanimanja bliska zanimanju frizera jesu mnoga koja pripadaju području osobnih usluga, a galvni su im radni zadaci uljepšavanje drugih: npr. kozmetičari, šminkeri ili pedikeri. Iako su dijelom slični i modnim dizajnerima, treba naglasiti kako modni dizajneri osmišlajvaju modne trednove, dok ih frizeri prije svega prate.