Upozorenje
Sadržaji ovih stranica se ne obnavljaju, pa su mnogi podaci o zanimanjima zastarjeli. Ipak, kritičan korisnik može naći korisne informacije o svojim interesima i s njima povezanim zanimanjima. Aktualne informacije o zanimanjima i uvjetima rada treba dopuniti iz drugih izvora.

Kozmetičari

Opis poslova

    Kozmetičari pomažu ljudima da postignu i očuvaju zdrav i lijep izgled. Oni njeguju kožu i ispravljaju nesavršenosti lica i tijela koje nisu u domeni medicine. Većina kozmetičara radi u kozmetičkim salonima. Njihovi poslovi obuhvaćaju njegu kože lica i tijela, oblikovanje tijela i šminkanje. U svom poslu kozmetičari se služe različitim aparatima, na primjer za elektroepilaciju i uklanjanje celulita, laser i solarij.
    Kozmetičari čiste kožu lica i tijela (tretman prištića, peeling) i uklanjaju suvišne dlačice (električnim putem, toplim voskom). Laserom i drugim metodama uklanjaju bore, strije i sitne ožiljke. Neki kozmetičari bave se i pripremom kože za estetske operacije te njegom nakon operativnih zahvata (npr. uklanjanje postoperativnih ožiljaka i edema). Probleme prekomjerne težine, fizičke napetosti i celulita kozmetičari rješavaju masažom. Time se poboljšava cirkulacija, što pridonosi poboljšanju fizičkog i psihičkog zdravlja.
    Ljudi sve češće traže pomoć kozmetičara kad se žele uljepšati šminkom za posebne prigode (vjenčanja, promocije, svečanosti). Kozmetičari će tada, ovisno o prigodi, osobi i fizionomiji, naglasiti lijepe crte lica (dekorativna šminka) ili eventualno ispraviti nedostatke i vizualno promijeniti crte klijentova lica (korektivna šminka), kako bi osoba izgledala što ljepše. Kozmetičari-šminkeri, na zahtjev klijenta (npr. ozljede lica nakon automobilske nesreće), rade i trajnu šminku. Osim u salonima, šminkeri rade na televiziji, u kazalištu, filmskim i fotografskim studijima.
    Neki se kozmetičari zapošljavaju u prodaji kozmetičkih preparata (parfumerije), neki organiziraju edukacijske tečajeve (npr. za poslovne tajnice, hendikepirane osobe, adolescente), a neki vode savjetodavne televizijske i radijske emisije ili surađuju s različitim časopisima.

Radni uvjeti

    Kozmetičari rade u čistoj i sigurnoj radnoj sredini. Rizici ozljeda na radu (npr. infekcije) minimalni su ukoliko se radnik pridržava propisa o higijenskoj zaštiti – kako sebe, tako i klijenta. Kozmetičari se u radu služe zaštitnim rukavicama, fizički navučenim ili “tekućima”. Ova druga vrsta više se koristi jer ne oslabljuje osjet dodira, koji je u ovom zanimanju izvanredno važan. Kod intervencija laserom postoji minimalna vjerojatnost da se ošteti vid zbog refleksije laserske zrake. Kozmetičari rade u smjenama ili dvokratno, radni dan je osmosatni, a radi se šest dana u tjednu. U poslijepodnevnim terminima i subotom tempo rada je pojačan.

Poželjne osobine

    Za kozmetičare je vrlo važno dobro poznavanje osnova dermatologije i anatomije. Oni moraju znati prepoznati problem koji je u domeni medicine i ne upuštati se u njegovo rješavanje. Kozmetičari koji se bave šminkanjem trebali bi imati smisla za crtanje i biti vješti u uočavanju onih karakteristika lica koje je šminkom valja naglasiti ili ispraviti. Moraju stoga znati pažljivo slušati želje klijenata i znati ih uskladiti s objektivnim mogućnostima. Kako je riječ o uslužnoj djelatnosti, kozmetičarima ljubaznost i uslužnost ne smiju biti napor. Širina opće naobrazbe kozmetičara važna je jer u značajnoj mjeri određuje profil klijentele.

Osposobljavanje

    U Hrvatskoj se kozmetičari obrazuju na četverogodišnjem srednjoškolskom programu. Praktična nastava u školi i kozmetičkim salonima obavezan je dio obrazovnog programa. Nakon završetka škole i tri godine radnog staža kozmetičari mogu pristupiti polaganju majstorskog ispita, što je napredovanje u ovom zanimanju. Za stjecanje zanimanja kozmetičara mogu se školovati u sljedećim školama: Kemijska i geološka tehnička škola u Zagrebu, Obrtnička škola u Opatiji, Splitu i Zadru, Strukovna škola u Puli i Medicinska škola u Varaždinu. U Zagrebu se može završiti i tromjesečni tečaj stručnog osposobljavanja za zanimanje kozmetičara.
    Kozmetičari koji ulože dodatan trud i nauče francuski jezik imat će znatnu prednost pri eventualnom dodatnom školovanju u inozemstvu, jer u Hrvatskoj, za sada, nema mogućnosti specijalizacije (npr. kozmetičar-vizažist).

Bliska zanimanja

    Zanimanju kozmetičara srodna su ona zanimanja čija je osnovna djelatnost uljepšavanje osobnog izgleda: frizeri, šminkeri, pedikeri i estetski kirurzi.