Upozorenje
Sadržaji ovih stranica se ne obnavljaju, pa su mnogi podaci o zanimanjima zastarjeli. Ipak, kritičan korisnik može naći korisne informacije o svojim interesima i s njima povezanim zanimanjima. Aktualne informacije o zanimanjima i uvjetima rada treba dopuniti iz drugih izvora.

Tehničari za finomehaniku

Opis poslova

    Tehničari za finomehaniku izrađuju i održavaju precizne uređaje i instrumente, kao što su fotoaparati, filmske i videokamere, mjerni instrumenti i uređaji, alati za crtanje, šivaći strojevi i slični uređaji. Prilikom korištenja ovih predmeta često se divimo njihovu izgledu, građi i prije svega njihovim uporabnim mogućnostima i vrijednostima.
    Zadaća je tehničara za finomehaniku višestruka: oni osmišljavaju proizvodnju finomehaničkih uređaja, proizvode ih, nadziru njihovu kvalitetu, pišu upute za upotrebu uređaja, savjetuju kupca prilikom kupnje, pomažu serviserima izradbom uputa za održavanje. Tehničari za finomehaniku od jednostavnijih dijelova preciznih uređaja grade složenije, sastavljajući tako gotov uređaj. Dijelove uređaja izrađuju ručno ili strojno od raznih plemenitih materijala te metalnih, plastičnih i mineralnih materijala. Oni pripremaju razne i tehničko-tehnološke dokumente i upravljačke programe za mnogobrojne strojeve te dokumente za održavanje i servisiranje finomehaničkih aparata i uređaja. Prema njihovim tehničkim crtežima i napisanim dokumentima izrađuju se finomehanički dijelovi, koji se potom sastavljaju u složenije uređaje. Oni isto tako izrađuju i programe za automatsko upravljanje proizvodnjom. Provjeravaju kvalitetu proizvoda, pripremaju upute za upotrebu i organiziraju rad servisera u radionici ili kod samog korisnika.

Radni uvjeti

    Radni uvjeti tehničara za finomehaniku ovise o radnom mjestu na kojem su zaposleni: obrtničkim radionicama, malim i velikim proizvodnim poduzećima, servisnim ili prodajnim organizacijama. Često rješavaju raznovrsne i složene probleme, pa su izloženi psihičkim i umnim naporima. Rade u prosječnim mikroklimatskim uvjetima. Tehničari za finomehaniku često rade s vrijednim materijalima, mjernim aparatima te suvremenim strojevima i postrojenjima. Zato su odgovorni za velike materijalne vrijednosti, kao i za zaštitu zdravlja i života zaposlenih te za zaštitu ljudskog okoliša.

Poželjne osobine

    Tehničar za finomehaniku mora imati razvijenu spretnost ruku i prstiju te normalan vid. Važno je i da ima razvijen smisao za rješavanje tehničkih problema i sposobnost planiranja. Za one koji često rade u timu važno je da im je ugodno surađivati s drugim ljudima. Oni koji rade u tvornicama trebaju dobro podnositi smjenski rad, a oni zaposleni u trgovinama i predstavništvima tvrtki moraju biti ljubazni prema strankama.

Osposobljavanje

    Školovanje za tehničara za finomehaniku traje četiri godine. Tehničari za finomehaniku u školi uče osnove tehničkih, strojarskih, elektrotehničkih i informatičkih znanja, a imaju i sate prakse. Osim završavanjem srednjoškolskog programa, stručni naziv tehničara za finomehaniku moguće je steći i dokvalifikacijom uz rad ili prekvalifikacijom.Tijekom rada tehničari za finomehaniku moraju se stalno usavršavati, kako bi bili u toku s promjenama u modernom svijetu finomehanike.

Bliska zanimanja

    Tehničari za finomehaniku obavljaju poslove slične poslovima finomehaničara, urara, puškara, elektroničara-mehaničara i tehničara za mehatroniku.