Upozorenje
Sadržaji ovih stranica se ne obnavljaju, pa su mnogi podaci o zanimanjima zastarjeli. Ipak, kritičan korisnik može naći korisne informacije o svojim interesima i s njima povezanim zanimanjima. Aktualne informacije o zanimanjima i uvjetima rada treba dopuniti iz drugih izvora.

Bravari

Opis poslova

    Bravari izrađuju dijelove metalnih konstrukcija, obrađuju limove, metalne profile i cijevi te izvode razne montažne radove na građevinskim objektima. Završni proizvodi bravarskog posla jesu: ograde, metalni prozori i vrata, metalni namještaj, dijelovi postrojenja. Bravari koji su zaposleni kod obrtnika ili imaju vlastiti obrt izrađuju maloserijske metalne predmete ili dijelove sklopova.
    Ovisno o vrsti završnog proizvoda, bravari obavljaju ove radne operacije: zacrtavaju, ručno ili strojno režu, ravnaju, turpijaju, ručno ili strojno savijaju, bruse, kuju, buše, ručno ili strojno narezuju navoje, vare postupkom elektrozavarivanja, montiraju sklopove, oštre različite alate, boje temeljnom bojom. U radu upotrebljavaju raznovrstan alat i strojeve – čekiće razne težine, pilu za željezo, turpije, metar, pomično zacrtkano mjerilo, mikrometar, kutomjer, ručnu električnu bušilicu, stubnu električnu brusilicu, stroj za rezanje čeličnih profila, stroj za savijanje limova i elektroaparate za zavarivanje i točkasto zavarivanje.

Radni uvjeti

    Bravarski posao obavlja se dijelom u zatvorenoj prostoriji, pri prirodnoj ili umjetnoj rasvjeti, a dijelom na otvorenom. Posao se obavlja stojeći, uz vrlo često dizanje težih tereta. Prisutna je metalna prašina, bljesak, mirisi i dim od zavarivanja, buka strojeva, prljavština od materijala koji se upotrebljavaju te povremeno vibracije, osobito kod strojnom rezanju čeličnih limova i profila. Kad rade na otvorenom, bravari su izloženi toplini, hladnoći i vlazi – ovisno o vremenskim prilikama.
    Obvezno je poštivanje mjera zaštite na radu i nošenje osobnih zaštitnih sredstava – radnog odijela, radnih cipela s čeličnom okapnicom, zaštitnih rukavica, zaštitnih naočala i kožnih pregača. Ukoliko se propisane mjere zaštite na radu ne poštuju, moguće su mehaničke ozljede ruku i očiju te opekline. Rad bravara zaposlenih u industriji organiziran je serijski i često u smjenama.

Poželjne osobine

    Osobe koje se žele baviti bravarskim zanimanjem trebaju imati dobru tjelesnu kondiciju. S obzirom na stalno stajanje te često dizanje i nošenje težih predmeta, potrebno je dobro zdravlje, osobito ruku, nogu i kralježnice, dobar vid na blizinu, dobra ručna spretnost i spretnost prstiju, dobra okulomotorna koordinacija, sposobnost prostornog predočavanja i rhtmoznavanje boja. Bravari trebaju imati razvijen smisao za tehniku i točnost u radu, a oni koji se žele baviti samostalnim obrtničkim radom trebaju imati razvijenu kreativnost u oblikovanju i montiranju novih proizvoda.

Osposobljavanje

    Nakon završene osnovne škole, bravari trebaju završiti trogodišnju industrijsku ili obrtničku srednju školu. Srednjo-školsko obrazovanje uključuje usvajanje teoretskih znanja i praktičnih vještina. Nakon trogodišnje škole bravar može se nastaviti školovati za strojarskog tehničara.

Zapošljavanje

    Nakon položenog završnog ispita bravar se može zaposliti u metalskoj industriji, građevinarstvu, u ostalim industrijskim granama te u obrtničkim radionicama. Može otvoriti i vlastiti obrt.

Bliska zanimanja

    Bravaru su srodna zanimanja strojobravar, tokar, glodač, brusač, alatničar i strojarski tehničar te limar, kovač i zavarivač.